Wszystkim znane, przez większość lubiane...PTASIE MLECZKO! Jeśli o mnie chodzi to ja wręcz uwielbiam i potrafię zjeść całe opakowanie (a przynajmniej jedno piętro) na raz :D Dlatego wymyśliłam swoją wersję, która smakuje mi jeszcze bardziej niż oryginał.
Gotowi?
Domowe ptasie mleczko
- 300g mleka migdałowego/kokosowego
- 320g jogurtu naturalnego gęstego (opakowanie Bakoma)
- 40g budyniu waniliowego ( bądź innego smaku, zależy jaki chcecie;))
- 18g żelatyny
- 3 łyżki miodu
- tabliczka gorzkiej czekolady
Mleko podgrzewamy z żelatyna, nie doprowadzamy do wrzenia ➡ następnie ubijamy mleko mikserem do uzyskania lekkiej "pianki" ➡ dodajemy miód ➡ mieszamy ➡jogurt mieszamy z budyniem i dodajemy do mleka kiedy lekko ostygnie ➡ wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji ➡ masę wlewamy do formy wyłożonej papierem bądź folią (u mnie klasyczna forma na tarte) ➡ wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny ➡ po tym czasie rozpuszczamy czekoladę z łyżka oleju kokosowego ➡ zastygniętą masę kroimy na kawałki i polewamy czekoladą.
Przechowujemy w lodówce.
Makro jednej porcji (po podzieleniu ptasiego mleczka na 10 porcji): 134 kcal B-3,8 T-7g W-13,3g
Smacznego!
Codziennie nowe, pyszne zdjęcia! ➡ INSTAGRAM
fajnie wyglądają ale aż tak mocno nie lubię ptasiego mleczka <3
OdpowiedzUsuńzapraszam
mój blog |KLIK|
Wspaniałe <3 dzieki za przepis! Nie wydaje sie trudny :) pozdrawiam i zapraszam ;)
OdpowiedzUsuńMMM ale mi narobiłas smaka :O
OdpowiedzUsuńZapraszam https://ispossiblee.blogspot.com