Z czystym sumieniem mogę przyznać, że zaraz po brokułach to cukinia jest warzywem, które mogłabym jeść codziennie. Opcji przyrządzenia jej jest mnóstwo! Od smażenia, duszenia, przez marynowanie, pieczenie po jedzenie jej na surowo. Bardzo żałuję, że w Krakowie nie posiadam piekarnika, bo to właśnie w takiej wersji lubię ją najbardziej. Mimo tego pole do popisu jest szerokie, więc nic straconego!
Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszną i banalnie prostą do przyrządzenia cukinie faszerowaną kurczakiem i pomidorami.
Dlaczego warto ją zrobić i dlaczego jest taka zdrowa?;)
CZEGO POTRZEBUJEMY? (ok. 4 porcje)
2 małe cukinie
0,5 kg piersi z kurczaka
ok. 5 dużych pomidorów
średnia cebula
ząbek czosnku
zioła prowansalskie
pieprz, sól, papryka słodka
ser żółty do posypania
ser żółty do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Miąższ wydrążyć i odłożyć do miski. Będzie nam później potrzebny.
Cebule, czosnek i kurczaka pokroić w kostkę...
...i podsmażyć na patelni. Dodać soli i pieprzu według uznania.
Kiedy kurczak będzie podsmażony dodajemy miąższ i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy ziołami prowansalskimi i pieprzem.
Całość dusimy pod przykryciem ok. 30 min.
Wydrążoną cukinie smarujemy z zewnątrz i wewnątrz oliwą z oliwek.
Kiedy farsz jest gotowy przekładamy go do cukinii.
Całość posypujemy serem i pieczemy w piekarniku nagrzanego do 190 stopni przez ok. 30 min.
I voila!
Cukinie może jeść praktycznie każdy, od półrocznego dziecka, osoby chcącej schudnąć, przytyć, utrzymać wagę, czy po prostu odżywiać się zdrowo. A to dlatego, że jest bogata w składniki odżywcze, minerały i witaminy takie jak potas, wapń, magnez, żelazo, witaminę C, B1 i B2.
Niewątpliwie jest idealna dla osób chcących pozbyć się nadprogramowych kilogramów, a to dzięki potasowi, który zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie. Oprócz tego przyspiesza metabolizm, jest lekkostrawna i niskokaloryczna, w 100 g mamy tylko 15 kcal!
Jeśli macie problem ze zgagą, wasza dieta składa się głównie z produktów zakwaszających organizm takich jak mięso, wędliny, żółte sery, ryby, ryż, słodycze to cukinia jest wręcz niezbędna w waszej diecie! Odkwasza organizm, przywraca naturalną równowagę kwasowo-zasadową, a dzięki bardzo dużej zawartości wody (ok. 90%) nawadnia i oczyszcza.
Ta kuzynka dynii zawiera bardzo dużo wytamin z grupy B, które łagodzą objawy stresu, poprawiają pamięć, koncentracje i wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego. Dlatego jeśli żyjecie w stresie i pośpiechu warto wkomponować ją w swoje posiłki.
Mnie cukinia przekonała, mam nadzieję że Was też!
Smacznego;)
Smacznego;)
Wygląda pysznie, a ja jestem cukiniowym łasuchem więc to danie idealne dla mnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :D Na pewno pyszne :>
OdpowiedzUsuńhttp://bitter-sweet-wonderwall.blogspot.com/
Fajnie ^^ lubie cukinie ;D
OdpowiedzUsuńgrlfashion.blogspot.com
Wygląda super - koniecznie muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję przepis :) Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńja tez uwielbiam cukinie! musze wyprobowac ten przepis <3
OdpowiedzUsuńhttp://exality.pl/
Bardzo lubię faszerowane warzywa kurczakiem/mięsem mielonym, na pewno kiedyś wypróbuję ten przepis. Wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńObserwujemy?
http://muminek-enter.blogspot.com/
ależ się głodna zrobiłam, super to wygląda!
OdpowiedzUsuńNie lubię cukinii, ale w takim wydaniu wygląda obłędnie i bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to danie <3
OdpowiedzUsuńdusiiiak.blogspot.com
Pysznie to wygląda! Z pewnością wypróbuję w swojej kuchni ten przepis :-) a cukinię bardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)
Super danie! <3
OdpowiedzUsuńpodsunęłaś mi właśnie pomysł na obiad :-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Ja też uwielbiam cukinię, więc na pewno wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńMonyikaFashion >klik<
Bardzo łatwy do przygotowania obiad. :)
OdpowiedzUsuńMusi pysznie smakować! :D
http://everything-by-me.blogspot.com/
Wygląda pysznie! Moją ulubioną odmianą jest cukinia marynowana z curry - polecam spróbować :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam cukinie pod każdym względem! Czy to smażona, czy pieczona, faszerowana czy duszona! Według mnie jest przepyszna :)) A ty połączyłaś ją ze świetnymi składnikami jak dla mnie! Na pewno wypróbuję, być może już jutro na obiad ^^
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥
http://princessdooomiii.blogspot.com
Uwielbiam zapiekane warzywa :) Narobiłaś smaka :P Cukinia wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńmmmm zrobiłaś mi smaka :D
OdpowiedzUsuńpysznie wyglada! :)
OdpowiedzUsuńdzieki za odwiedziny :)
pytalas o obs, ja juz i licze na uczciwy rewanz
daj znac u mnie!
Świetny pomysł i choć nie lubię cukinii to z chęcią bym to zjadła :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :*
Mniam! Bardzo lubię cukinię a w tej formie zachęca mnie jeszcze bardziej :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! Na pewno się skuszę, ale bez tego sera. :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie i jest chyba prosta w przygotowaniu ! :)
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM MALWA
To wygląda znakomicie, koniecznie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMniam, chętnie wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu przeeeepysznie :):)
OdpowiedzUsuńwww.Anita-Turowska.blogspot.com
Ale to smakowicie wygląda :) Muszę kiedyś wypróbować na 100% :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :*
wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńMniam, cukinia wygląda smakowicie :) Bardzo ją lubię, jednak w takiej formie jej nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda to danie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tworzyć takie cuda na obiad. W tym sezonie miałam dużo cukinii na ogrodzie, więc się nią objadłam. ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
http://geekbsf.blogspot.com/
Podziwiam Cię, ja nie potrafię nic ugotować ... hahaha xd
OdpowiedzUsuńcome-carpe-diem-baby.blogspot.com
Uwielbiam faszerowaną cukinie ! Na pewno tej wersji też spróbuje:)
OdpowiedzUsuńhttp://anonimoowax.blogspot.com/
mniam! smacznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na mój nowy post http://locastrica.blogspot.com/2015/11/49-w-drogeriach-rossmann.html <3
moze wsp obs? daj znac :)
obs :)
Usuńzapraszam na nowy post: http://locastrica.blogspot.com/2015/11/etui-od-etuopl.html :)
UsuńLubię cukinię! :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności! Aż ślinka cieknie, jeszcze podane z ryżem mmm..
OdpowiedzUsuńhttp://frazeologizmastrall.blogspot.com/
Też mi się zdarza faszerować cukinię lub bakłażany :)
OdpowiedzUsuńjak smacznie! Mniam! :)
OdpowiedzUsuńJak dobrze, że jeszcze zajrzałam na Twojego bloga:) Tak myślałam co tu na obiad wykombinować, a tu taki świetny przepis:) Mam nadzieje, że wyjdzie mi tak pięknie jak Twoje i tak samo smacznie:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Monika
Uwielbiam cukinię, a ten przepis wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńwww.szafamajniaka.blogspot.com www.majniaki.pl
Wygląda pysznie :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńhttp://martiinaz.blogspot.com/
Jestem totalnym leniem w kuchni, ale gdy widzę takie cuda, to aż chce mi się robić!!! Idę dzis po cukinię...ciągle myślę, co zrobić na obiady, a tu proszę - super pomysl, dzięki kochana !!!
OdpowiedzUsuńMiłego dnia!!
Pozdrawiam
Wygląda pysznie, a smakuje zapewne jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńO jak pysznie! ;D
OdpowiedzUsuńZapraszam:
unnormall.blogspot.com
ja robię cukinię z mięsem mielonym ale chętnie wypróbuje i tak :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
http://betilifestyle.blogspot.com/
Wygląda bardzo smakowicie ! cukinia - uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na konkurs, do wygrania dowolne okulary ze sklepu firmoo.com :)
http://marijory.blogspot.com/2015/11/giveaway-z-firmoo.html
Pozdrawiam :*
Wszystkie składniki bardzo lubię, także przepis jak najbardziej dla mnie. Obserwuję! Buziak :*
OdpowiedzUsuńbardzo smakowicie wygląda !!
OdpowiedzUsuń