sobota, 20 lutego 2016

Pomysł na bakłażan!

Bez zbędnego pisania - moje pierwsze podejście do bakłażanów zakończone PYSZNIE! ;)




Czego potrzebujemy?














Sposób przygotowania:



1. Bakłażany przekroić, położyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec 25/30 min. Następnie wyjąć miąższ łyżeczką, zostawiając ok. 1/2 brzegów bakłażana.




2. Ugotować kaszę jaglaną. Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oliwy, dodać pokrojoną w kosteczkę 1 cebulę i drobno posiekany czosnek, podsmażać 2-3 minuty, następnie dodać posiekany miąższ z upieczonych bakłażanów, doprawić solą, pieprzem i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
Dodać przyprawy, smażyć przez minutę, następnie skrapiając składniki wodą smażyć jeszcze przez 2 minuty. 


3. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną oraz pomidora, wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Farsz nałożyć w wydrążone połówki bakłażana uprzednio doprawionego solą i posmarowanego oliwą.



4. Pozostałego pomidora pokroić na plasterki, położyć na bakłażanie, doprawić solą, pieprzem, suszonymi oregano i skropić oliwą. Piec przez ok. 15 - 20 minut w 180 stopniach C.











Do następnego!

14 komentarzy:

  1. Ciekawe jak smakuje :D
    grlfashion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mi cieknie ślinka :))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie nie dla mnie, ale zdjęcia bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wolę cukinię, za bakłażanem jakoś nie przepadam ale ten wygląda tak smakowiecie że bym się nie wahała nad zjedzeniem go ;)

    Moge prosić o kliknięcie chociąz w jeden link ?? http://zlota-orchidea.blogspot.com/2016/02/zamowienie-z-dresslink.html Bardzo mi to pomoże ;) z góry dziękuję i pozdrawiam ;*

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo smacznie :D

    http://bitter-sweet-wonderwall.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne wyglada! Zaraz się zabiorę za gotowanie :D

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com Odpowiadam na każdą obserwacje i nie pozostaje biernym obserwatorem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale to pysznie wygląda! Cudowne zdjęcia *.*
    http://everything-by-me.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. właśnie za raz będę robić podobną potrawę
    zapraszam
    mój blog |KLIK|

    OdpowiedzUsuń
  9. O wypróbuję ten przepis!
    dusiiiak.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda rewelacyjnie! Takie przyjemnosci, az zrobiłam się głodna;) Dzis na kolacje u mnie to cudo;)
    Wydaje sie szybkie w przygotowaniu i dość syte;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda pysznie :) koniecznie muszę pokazać ten przepis mojej mamie - ona uwielbia takie klimaty :D
    www.itsnesti.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja często robię podobnie z cukiniami!
    Wyglądają przepysznie, zdjęcia geniaaaalne.


    ylyys.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale pychotka ! Zjadłabym :)

    www.evelinebison.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię bakłażany i też mam kilka sprawdzonych dań z nimi, ale Twój przepis bardzo mi się spodobał więc z pewnością niebawem zagości w mojej kuchni :-)

    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Jak już tu jesteś - wyraź swoją opinie, a ja na pewno zajrzę do Ciebie;)
Podoba Ci się mój blog? - Zaobserwuj;)