niedziela, 6 marca 2016

Frittata z warzywami i kurczakiem

To danie chodziło za mną już od dłuższego czasu. Specjalnie dla niego jakieś pół roku kupiłam tą formę do pieczenia i nie wiem czemu zrobiłam je dopiero teraz! Początkowo miała być do frittata tylko z warzywami, ale kurczak jak najbardziej do niej pasował. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie dodała wszystkich możliwych warzyw, które miałam w lodówce. I dobrze zrobiłam, bo wyszła przepyszna. Jeśli ktoś tak jak ja uwielbia jajecznice i omlety nie tylko te tradycyjne z boczkiem i cebulką to zapraszam!




Czego potrzebujemy?


Celowo nie napisałam konkretnych ilości, ponieważ zarówno składniki jak i to ile ich dodacie zależy od tego co lubicie. W tym daniu tak naprawdę możecie dodać wszystko co chcecie! Trzeba tylko pamiętać, żeby było min. 5/6 jajek, bo w innym wypadku ten smak Wam gdzieś zginie ;)









Przygotowanie jest banalnie proste. Wszystkie składniki kroimy w kostkę, mieszamy ze sobą, wlewamy do  formy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej tłuszczem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 min.





I voila!
Jeśli ktoś lubi jajecznice i omlety - to danie jest wprost stworzone dla Was. Do tego sos czosnkowy, bądź ketchup i nic więcej do szczęścia nie potrzeba! :D









Smacznego!

16 komentarzy:

  1. Kiedyś robiłam frittatę dosyć często :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham czarne oliwki :3 ahhh narobiłaś mi smaka :*

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com Odpowiadam na każda obserwacje i propozycje wejść w linki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada bardzo apetycznie! Świetne zdjęcia i fajnie ze jest ich tak duzo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie! I na pewno też tak smakuje! Muszę w przyszły weekend to zrobić :)
    justfashion-justpassion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. jestem tego ciekawa :) spróbuję zrobić ;)
    ale czy można zastąpić np.twaróg mozzarellą? albo cukinie na kabaczka?

    OdpowiedzUsuń
  6. ale smacznie tutaj :) mniam :)

    Kochana mam prośbę... Czy mogłabyś poklikać w linki w tym poście :
    http://rzetelne-recenzje.blogspot.com/2016/03/wiosenne-stylizacje-z-romwe.html
    Bardzo mi pomożesz :* Z góry dziękuję <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Niestety ostatnio nie toleruję jajek :x wszystko co z jajkami jest be. Ale na pewno musi być pyszne :)
    The balance of my life

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepysznie wygląda!
    dusiiiak.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Ostatnio miałam ochotę trochę poszaleć w kuchni :> może to będzie moja ofiar...znaczy pierwsze danie jakie wybiorę na zbliżająca się wiosnę. Skori tak chwalisz to czemu nie :)

    Zapraszam również do mojego kawałka internetu

    OdpowiedzUsuń
  10. Yummy :) Muszę wypróbować ten przepis :)

    www.evelinebison.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. dziękuję za dzisiejszy pomysł na obiad :*

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy czegoś takiego nie robiłam, a wygląda naprawdę genialnie! ;)

    adgam.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Również jakiś czas temu kupiłam taką foremkę i do dziś jej jeszcze nie wykorzystałam haha. To wygląda smakowicie dlatego z przepisu napewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda cudownie! Musi świetnie smakować :)
    http://everything-by-me.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Jak już tu jesteś - wyraź swoją opinie, a ja na pewno zajrzę do Ciebie;)
Podoba Ci się mój blog? - Zaobserwuj, pewnie zrobię to samo;)