środa, 27 września 2017

Babeczki truskawkowe - dwa pomysły!

Sezon truskawkowy za nami, ale zawsze możemy poratować się mrożonkami i przywołać letnie wspomnienia. Do kawki, do herbatki, po obiedzie - będą jak znalazł.


Babeczki z truskawkami na kruchym spodzie

Spód:

  • 100g płatków owsianych 
  • 40g orzechow laskowych
  • 30g masła orzechowego
  • 1 jajko
  • 20g miodu
  • 10g oleju kokosowego 
  • ok.200g truskawek 
Mleczko, 10g miodu i ksylitol zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy żelatyne i mieszamy ma ogniu do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygniecia.
Płatki, orzechy, masło, jajko, olej i 20 g miodu blendujemy ze sobą. Wykładamy na spod natłuszczonych wcześniej foremek. Pieczemy 10 minut w 170C. Zostawiamy do wystygnięcia. Następnie układamy na nich pokrojone truskawki.

Masa:

  • 1,5 łyżki ksylitolu
  • 200g mleczka kokosowego
  • 2 łyżki żelatyny 

Ostygnięte mleko wkładamy do lodówki. Jak troszeczkę stężeje wylewamy je upieczony spod i truskawki. Wkładamy do lodówki na godzine. 



Makro jednej babeczki (przy podzieleniu na 9 babeczek) 200kcal B-5g T-13g W-15g




Warstwowe babeczki truskawkowe 

Warstwa biała: 

  • 200 g mleczka kokosowego 
  • 10 g miodu 
  • 10 g ksylitolu 
  • 2 łyżki żelatyny 

W jednym garczku łączymy wszystkie składniki potrzebne do warstwy białej poza żelatyną. Zagotowujemy. Dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Czekamy aż ostygnie.

Warstwa czerwona: 

  • 200 g mleczka kokosowego 
  • 10 g miodu 
  • 10 g ksylitolu 
  • 2 łyżki żelatyny 
  • ok 200 g truskawek

W drugim garczku blendujemy wszystkie składniki potrzebne do warstwy czerwonej poza żelatyną. Zagotowujemy. Dodajemy żelatyne i mieszamy do rozpuszczenia. Czekamy aż ostygnie. 

Warstwę czerwona przelewamy do foremek, wkładamy do lodówki i czekamy aż stężeje. To samo robimy z warstwą białą i ponownie z czerwoną. 

Polewa:

  • 10g kakao
  • 10g oleju kokosowego
Składniki mieszamy w kąpieli wodnej i polewamy zastygnięte babeczki.

Przechowujemy w lodówce.




Makro jednej babeczki (po podzieleniu na 10 babeczek): 95kcal B-4g T-6g W-6g



Smacznego!

Codziennie nowe, pyszne zdjęcia!  INSTAGRAM

4 komentarze:

  1. O ja ale mi smaczka narobiłas <3

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com/2017/09/jensowa-bomberka.html

    OdpowiedzUsuń
  2. i'm hungry!

    x
    dahi from strangeness-and-charms.com

    OdpowiedzUsuń

Jak już tu jesteś - wyraź swoją opinie, a ja na pewno zajrzę do Ciebie;)
Podoba Ci się mój blog? - Zaobserwuj;)