wtorek, 20 marca 2018

Torcik biszkoptowy z mąki z ciecierzycy




Torcik biszkoptowy:
Biszkopt:

  • 150 g mąki z ciecierzycy od INCOLA
  • 50 g ksylitolu
  • 5 jajek
  • 20 g budyniu waniliowego
  • 90 g mleka roślinnego
  • 5 g proszku do pieczenia
Żółtka, mleko i ksylitol utrzeć razem. Dodać stopniowo mąkę, budyń, proszek do pieczenia i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubić z dwiema szczyptami proszku do pieczenia i połączyć z masą. Jednolitą masę wylać na formę wyłożoną i wysmarowaną tłuszczem i piec w 180C/30 min. Po upieczeniu i ostygnięciu przekroić ciasto wzdłuż. 

Masa:
  • 200 g płatków jaglanych
  • 200 g mleka roślinnego
  • 200 g wody
  • 70 g miodu
  • 40 g wiórek kokosowych
Płatki zagotować w wodzie mleku, kiedy płatki wchłoną płyn dodać miód, wiórki i wymieszać. Wszystko dokładnie zblendować. Wyłożyć na przekrojony biszkopt. Przyłożyć drugą warstwą.

Polewa:
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 15 g miodu
  • 25 g mąki kokosowej
Wymieszać składniki na jednolitą masę i dokładnie przykryć nią całe ciasto. Można udekorować startą czekoladą i liofilizowaną żurawiną.







Makro jednego kawałka (z 16) - 162kcal, B-7g, T-5g, W-23g


Smacznego!

Codziennie nowe, pyszne zdjęcia!  INSTAGRAM

4 komentarze:

  1. oj zapisuje przepis, chętnie sibie zorobię :D

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam mniam ale bym pojadła <3

    Zapraszam https://ispossiblee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pysznosci!!! :) jadłabym :) dzieki za pomysl! pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda rewelacyjnie!
    Można jeść oczami, więc jak ten torcik musi dobrze smakować! :)

    Pozdrawiam ♥
    https://my-positive-mind.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Jak już tu jesteś - wyraź swoją opinie, a ja na pewno zajrzę do Ciebie;)
Podoba Ci się mój blog? - Zaobserwuj;)