Zdrowsza wersja pierniczków świątecznych:
- 320 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej + 30 g do podsypywania
- 130 g miodu
- 100 g oleju kokosowego
- 40 g przyprawy do piernika
- 5 g sody oczyszczonej
- 2 jaja
Olej kokosowy i miód połaczyć razem w kąpieli wodnej aż do uzyskania płynnej konsystencji. Chwilę studzić. Mąkę, sodę i przyprawę do piernika wymieszać razem, dodać jajka i znowu wymieszać. Do lekko ostudzonego oleju z miodem stopniowo dodać mieszankę, wymieszać i zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować (ciasta wyjdzie dużo, więc najlepiej podzielić je na kilka części) i wycinać pierniczki. Piec ok. 10min /180 C - sprawdzać. Gotowe! ;)
Makro jednego pierniczka (ze 115) 25kcal, B-0,6g T-1 W-2,5g
Smacznego!
Codziennie nowe, pyszne zdjęcia! ➡ INSTAGRAM
Wyglądają na prawdę uroczo i smacznie!
OdpowiedzUsuńMoja siostra jest z zawodu dietetykiem i takich fit przepisów ma mnóstwo.
Dodamy i ten do kolekcji! :)
Zapraszam na nowy post :-)
Pozdrawiam!
MÓJ BLOG
Uwielbiam takie fit pysznosci ;) pozdrawiam i zapraszam ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne. Znalazłam przepis idealny na tegoroczne pierniki. Love. A skad takie cud foremki?
OdpowiedzUsuńDaj znac jak zrobisz;) foremki z pepco ;)
UsuńA moge zamienic olej kokosowy na ten z awokado? Czy wazne jest aby olej byl w stalej konsystencji? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMożesz użyć obojętnie jaki tłuszcz i tak zostaje on rozpuszczony w kapieli wodnej z miodem;)
UsuńWitam, czy trzeba zamknąć je w puszcze z kawałkiem jabłka?
OdpowiedzUsuńu mnie zniknęły w ciągu 5 dni i przez te 5 dni były fajne, chrupkie, nie za miękkie, nie za twarde ;) nie trzymałam w puszce ;)
UsuńŚwietny przepis. Pierniczki dosłownie same się zrobiły a piekły się jeszcze szybciej. Wyszły pyszne mięciutkie a do tego zdrowe.
OdpowiedzUsuńWyszły pyszne a do tego ich przygotowanie było bajecznie proste i szybkie :)
OdpowiedzUsuń