Kto lubi oreo ręka do góry! Pyszne, słodkie, a w połączeniu z mlekiem rozpływające się w ustach. Pewnie większość;) Okej, to teraz czas na zdrowszą wersje, która wcale dużo nie odbiega smakiem od oryginału!
Ciemna część:
50g oleju kokosowego
70g ksylitolu
85g mąki owsianej
40g kakao
1 jajo
Wykonanie:
Olej kokosowy miksujemy z ksylitolem ➡ dodajemy jajo i dalej miksujemy ➡ przesypujemy przez sitko (lub po prostu dodajemy) mąkę, kakao, proszek do pieczenia ➡ chwile jeszcze miksujemy a potem ugniatamy ciasto ➡wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Po wyłożeniu wałkujemy masę i za pomocą niedużej szklanki wykrawamy kółeczka. <Mi wyszło 18 kółeczek ale nie miałam wałka i musiałam sobie radzić kubkiem :D> w przeciwnym razie wyszło by mi ich więcej i troszeczkę cieńszych. Układamy na natłuszczonej blaszce i wkładamy do piekarnika 160C/15min.
Składniki:
Jasna cześć:
100g stałej części mleczka kokosowego
25g wiórek kokosowych
10g miodu
Wykonanie:
Mleczko ubijamy➡dodajemy miód i wiórki kokosowe i nadal ubijamy ➡wkładamy na 15 min do lodówki.
Pomiędzy upieczone i schłodzone ciasteczka nakładamy białą masę. Przechowujemy w lodówce;)
Makro jednego ciastka: 170 kcal, B 2,7g, T 11,3g, W 18g
Wyszło mi 9 bardzo dużych ciastek (gdybym miała wałek wyszłoby mi więcej mniejszych:D). Szkoda, że nie zrobiłam porównania, więc musicie uwierzyć mi na słowo, że oreo oryginalne jest ok. 3 razy mniejsze niż to ze zdjęcia.
Smacznego!
Jaką mąką bezglutenową najlepiej zastąpić mąkę orkiszową żeby wyszedł podobny smak?
OdpowiedzUsuńMusze zrobić je synkowi tylko się właśnie zastanawiam jaką mąkę wybrać żeby nie straciły smaku :)
Pysznie wyglądają.
Pozdrawiam
Sylwetta
Ryżowa albo kukurydziana, z kokosową też może mieć fajny smak, ale nie jestem pewna czy wyjdzie dobra konsystencja;)
UsuńO Boziu <3 to ja to musze zrobic!!!
OdpowiedzUsuń