środa, 14 września 2016

Trochę o kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną jem od jakiegoś roku. Wcześniej istniał do mnie tylko ryż, makaron i ziemniaki, od czasu do czasu pojawiała się jeszcze kasza gryczana. Na szczęście teraz naprawiłam swój błąd i kasza jaglana pojawia się na moim talerzu przynajmniej co drugi dzień w.. każdej postaci: jako obiad, śniadanie, deser, czy ciasto. Dzisiaj krótko o tym jak ją przygotować, z czym ją jeść, dlaczego jest taka zdrowa, a na koniec przepis jak zrobić te pyszne jaglane babeczki! ;)



Kasza jaglana jest jedną z najstarszych, najzdrowszych i.. najtańszych kasz. Ma właściwości lecznicze, zdrowotne, ma świetne wartości odżywcze i można ją łączyć zarówno z daniami słodkimi jak i słonymi. Niestety pomimo tego jest niedoceniana i wciąż za mało popularna.


Jak ją przygotować?
Niektórzy nie przepadają za kaszą jaglaną ze względu na papkowatą konsystencje i gorzki smak, który pojawia się dlatego, ponieważ źle ją przygotowują. Kaszę jaglaną na początku trzeba dokładnie przepłukać bądź wymoczyć w zimnej wodzie. Następnie gotujemy ją w osolonym wrzątku, na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Żeby była idealnie sypka odkładamy ją jeszcze na 10 minut (pod przykryciem).







Jakie przynosi korzyści?
  • Wspomaga trawienie, jest zasadotwórcza dlatego wyrównuje poziom kwasu w organizmie
  • Jest lekkostrawna 
  • Nie uczula, nie zawiera glutenu, więc jest świetna dla osób z celiakią
  • Ma ocieplające właściwości, dlatego będzie szczególnie cenna teraz w okresie jesiennym i zimowym
  • Usuwa z naszego organizmu śluz, dlatego jest polecana podczas infekcji, czy przeziębienia
  • Zawiera dużą ilość wartości odżywczych, białka i potrzebnych aminokwasów
  • Zalecana jest osobom borykającym się z chorobami trzustki, żołądka, jelit.






 Z czym podawać?
Z kurczakiem, z rybą, z zupą, jako jaglankę zamiast owsianki, do omletów, ciast, deserów, jednym słowem: do WSZYSTKIEGO!
Np. jako główny składnik tych babeczek!



Czego potrzebujemy?



1. Kaszę jaglaną gotujemy w szklance mleka
2. Żółtka oddzielamy od białek.
3.Ugotowaną kaszę blendujemy z miodem, startą marchewką, wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia i żółtkami.
4. Białka ubijamy
5. Ubite białka dodajemy do masy delikatnie mieszając
6. Masę rozlewamy do foremek
7. Babeczki pieczemy przez 25 min w 180 stopniach.




Do kawy lub jako drugie śniadanie idealne! <3


Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Muszę wypróbować przepis na te babeczki:) wyglądają super!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale fajny przepis!! :) na pewno spróbuję. ja do niedawna nie lubiłam kaszy jaglanej ale jakoś się przekonałam. fajne są też płatki jaglane na śniadanie zamiast owsianki :)

    pozdrawiam!
    Mój blog - zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszyscy polecają kaszę jaglaną, widziałam już tyle świetnych przepisów, a nadal nie próbowałam. Muszę to zmienić! :D
    Pozdrawiam, W.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja bardzo lubię kasze jaglana i chętnie ja jem! Jednak te babeczki zwyciężyły i na pewno je zrobię :D

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis. Uwielbiam kaszę jaglaną i jem ją zamiast ziemniaków :D

    http://bitter-sweet-wonderwall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Jak już tu jesteś - wyraź swoją opinie, a ja na pewno zajrzę do Ciebie;)
Podoba Ci się mój blog? - Zaobserwuj;)