sobota, 10 lutego 2018

Torcik orzechowo-kokosowy




Torcik orzechowo - kokosowy
Spód: 

  • 100 g płatków owsianych 
  • 30 g masła orzechowego
  • 30 g orzechów laskowych
  • 30 g masła kokosowego /można zastąpić olejem kokosowym
  • 40 g mąki kokosowa 
  • 10 g miodu  
  • jajko 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki zblendować, wyłożyć na formie wysmarowanej olejem kokosowym i dobrze docisnąć. Piec 5 minut w 180C.


Masa

  • 200 g płatków jaglanych  
  • 330 g mleka ryżowego  
  • pół szklanki wody
  • 60 g miodu 
  • 40 g masła orzechowego 
  • 20 g masła kokosowego /można zastąpić olejem kokosowym
Płatki jaglane ugotować w mleku i wodzie. Kiedy płatki wchłoną wodę dodać miód i masło orzechowe i dokładnie wymieszać. Dodać do masy 20 g rozpuszczonego oleju kokosowego i wszystko dokładnie zblendować. Wyłożyć na ostudzony spód.
 

Polewa:

  • 25 g czekolady gorzkiej
  • 50 g mleka ryżowego
  • 30 g masła orzechowego 
  • 30 g orzechów laskowych
Czekoladę, mleko, masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać masę. Posypać posiekanymi orzeszkami. Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.







Makro jednego kawałka (z 16) : 190 kcal B-5g T-9g W-22g

Smacznego!

Codziennie nowe, pyszne zdjęcia!  INSTAGRAM

2 komentarze:

Jak już tu jesteś - wyraź swoją opinie, a ja na pewno zajrzę do Ciebie;)
Podoba Ci się mój blog? - Zaobserwuj;)