Sezon truskawkowy za nami, ale zawsze możemy poratować się mrożonkami i przywołać letnie wspomnienia. Do kawki, do herbatki, po obiedzie - będą jak znalazł.
Babeczki z truskawkami na kruchym spodzie
Spód:
- 100g płatków owsianych
- 40g orzechow laskowych
- 30g masła orzechowego
- 1 jajko
- 20g miodu
- 10g oleju kokosowego
- ok.200g truskawek
Płatki, orzechy, masło, jajko, olej i 20 g miodu blendujemy ze sobą. Wykładamy na spod natłuszczonych wcześniej foremek. Pieczemy 10 minut w 170C. Zostawiamy do wystygnięcia. Następnie układamy na nich pokrojone truskawki.
Masa:
- 1,5 łyżki ksylitolu
- 200g mleczka kokosowego
- 2 łyżki żelatyny
Ostygnięte mleko wkładamy do lodówki. Jak troszeczkę stężeje wylewamy je upieczony spod i truskawki. Wkładamy do lodówki na godzine.
Makro jednej babeczki (przy podzieleniu na 9 babeczek) 200kcal B-5g T-13g W-15g
Warstwowe babeczki truskawkowe
Warstwa biała:
- 200 g mleczka kokosowego
- 10 g miodu
- 10 g ksylitolu
- 2 łyżki żelatyny
W jednym garczku łączymy wszystkie składniki potrzebne do warstwy białej poza żelatyną. Zagotowujemy. Dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Czekamy aż ostygnie.
Warstwa czerwona:
- 200 g mleczka kokosowego
- 10 g miodu
- 10 g ksylitolu
- 2 łyżki żelatyny
- ok 200 g truskawek
W drugim garczku blendujemy wszystkie składniki potrzebne do warstwy czerwonej poza żelatyną. Zagotowujemy. Dodajemy żelatyne i mieszamy do rozpuszczenia. Czekamy aż ostygnie.
Warstwę czerwona przelewamy do foremek, wkładamy do lodówki i czekamy aż stężeje. To samo robimy z warstwą białą i ponownie z czerwoną.
Polewa:
- 10g kakao
- 10g oleju kokosowego
Składniki mieszamy w kąpieli wodnej i polewamy zastygnięte babeczki.
Przechowujemy w lodówce.
Makro jednej babeczki (po podzieleniu na 10 babeczek): 95kcal B-4g T-6g W-6g
Smacznego!
Codziennie nowe, pyszne zdjęcia! ➡ INSTAGRAM
Same pyszności:)
OdpowiedzUsuńO ja ale mi smaczka narobiłas <3
OdpowiedzUsuńZapraszam http://ispossiblee.blogspot.com/2017/09/jensowa-bomberka.html
i'm hungry!
OdpowiedzUsuńx
dahi from strangeness-and-charms.com
oj mniam <3
OdpowiedzUsuńzapraszam
mój blog |KLIK|