Piernikowa kanapka:
Ciasto
- 240 g fasoli białej z puszki
- 75 g miodu
- 30 g mąki (u mnie ryżowa)
- 20 g oleju kokosowego
- 20 g przyprawy do piernika
- 3 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na ciasto blendujemy, wylewamy na formę (u mnie 20x20) wysmarowaną olejem kokosowym i pieczemy 30min/180C. Po upieczeniu czekamy aż ostygnie i przekrajamy na pół.
Masa:
- 400 g jogurtu naturalnego gęstego
- 50 g miodu
- 15 g żelatyny
- można dodać kilka kropel aromatu (u mnie migdałowy)
Jogurt dokładnie mieszamy z miodem i aromatem. Żelatynę zalewamy dwiema łyżkami chłodnej wody, następnie dolewamy wrzątku do około 3/4 szklanki i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Kiedy ostygnie łączymy ją z jogurtem i wkładamy do lodówki, żeby masa delikatnie stężała.
Wylewamy masę na ostygnięty spód ciasta, przykrywamy górą i wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin. Można polać ciasto rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą i kilkoma łyżkami mleka.
Makro jednego kawałka (z 10) - 163kcal, B-8g T-5g W-20g
Smacznego!
Codziennie nowe, pyszne zdjęcia! ➡ INSTAGRAM
Czy można użyć też suchej fasoli?
OdpowiedzUsuńale świetny przepis, koniecznie skorzystam :D Mega pomysł! Moja mama uwielbia tego tyou kanapki
OdpowiedzUsuńOjeeej jak pysznie!! :) pozdrawiam i zapraszam :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ! Aż ślinka leci ! Będę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuń