Torcik orzechowo - kokosowy
Spód:
- 100 g płatków owsianych
- 30 g masła orzechowego
- 30 g orzechów laskowych
- 30 g masła kokosowego /można zastąpić olejem kokosowym
- 40 g mąki kokosowa
- 10 g miodu
- jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki zblendować, wyłożyć na formie wysmarowanej olejem kokosowym i dobrze docisnąć. Piec 5 minut w 180C.
Masa:
- 200 g płatków jaglanych
- 330 g mleka ryżowego
- pół szklanki wody
- 60 g miodu
- 40 g masła orzechowego
- 20 g masła kokosowego /można zastąpić olejem kokosowym
Płatki jaglane ugotować w mleku i wodzie. Kiedy płatki wchłoną wodę dodać miód i masło orzechowe i dokładnie wymieszać. Dodać do masy 20 g rozpuszczonego oleju kokosowego i wszystko dokładnie zblendować. Wyłożyć na ostudzony spód.
Polewa:
- 25 g czekolady gorzkiej
- 50 g mleka ryżowego
- 30 g masła orzechowego
- 30 g orzechów laskowych
Czekoladę, mleko, masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać masę. Posypać posiekanymi orzeszkami. Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Makro jednego kawałka (z 16) : 190 kcal B-5g T-9g W-22g
Smacznego!
Codziennie nowe, pyszne zdjęcia! ➡ INSTAGRAM
Chętnie bym spróbowała! :)
OdpowiedzUsuńJadłam,dla mnie pyszny:-)
OdpowiedzUsuń